10 jaar ondernemerschap (2015-2025)

10 april 2025

🙌 Een korte bespiegeling op 10 jaar zzp-schap vanuit mijn HilMarketing (iets waar LinkedIN mij vandaag aan heeft herinnerd 😊 ). Al 10 jaar 'ziel & zaligheid' (zoals mijn man mijn zzp-schap treffend omschrijft).

"Voorbij gevlogen & persoonlijk groei" is het eerste dat in mij opkomt.

Ik kan niet iedereen bij naam bedanken, maar jullie weten wie jullie zijn die mij op dit pad hebben begeleid en met wie ik heb mogen samenwerken. GROTE DANK.

Lees hier hoe mijn zzpschap & (sociaal) ondernemerschap begon, met vallen en opstaan. Maar wat een ontzettend leuke rit is dit ! Ik wil nooit meer iets anders.

Misschien kan ik anderen overtuigen deze sprong ook te wagen!

#ondernemerschap #zzpschap #dementie #persoonlijkegroei #zorg #projectleiderschap #marketing #gettingitdone #maatschappelijkeprojecten

Voorzichtige wens

Het begon als voorzichtige wens. Om in een outplacement traject, na zoveel jaar werkervaring, ook iets anders te willen doen met mijn opgedane marketing- en projectleiderservaring. "Doodeng!" vond ik het nemen van die stap.

Ingeschreven bij de KvK!

Dus bleef het de eerste twee jaar na mijn inschrijving in 2015 bij de KvK, bij kleine -veelal 1-op-1 inspiratiesessies- met startende ondernemers. In 2017 de eerste grote klus- hoe kon het ook anders- bij mijn vorige werkgever, gemeente Amsterdam: een innovatie opdracht bij de Stadsbank van Lening. Een hele andere tak van sport, voor een eeuwenoud instituut met fijne, betrokken mensen.

Kennis overbrengen op jongeren

Daarna vond ik het super leuk om mijn kennis over te brengen op jonge ondernemers bij SUCH (Startup Campus van InHolland) in Haarlem en Team Academy in Amsterdam. Met een wereld van verschil: de ene super gemotiveerde studenten, terwijl de anderen soms verveeld hun 'opdrachten' deden. Lesgeven was niet mijn ding.

Tegenslag en nieuwe dingen leren

Kreeg ook mijn eerste ondernemers tegenslag, toen een klant failliet ging en niet betaalde voor de workshop die ik had begeleid. Duur leergeld, maar wel leerzaam.

Leerde ook veel nieuwe zaken bij: een 5-daagse design thinking training bij de Design Thinkers Academy was mega interessant. Daar wilde ik meer van!

Veel maatschappelijke faciliteerklussen

Toen veel creatieve faciliteerklussen gedaan op uiteenlopende maatschappelijk thema's: van de aanpak van armoedebeleid (Amsterdam) tot overlast jongeren ('Tienerparadijs IJburg') of klantreizen verbeteren bij de VSB. Niet onbenoemd mag de ‘Open Haard’ blijven, een super fijn netwerk van collega facilitators uit gemeente Amsterdam en andere zzp’ers waar ik nog steeds graag langskom.

In de tussentijd leerde ik steeds meer impact ondernemers kennen, deed ik mee aan een Social Hackaton en voelde me thuis in die nieuwe wereld van sociale- en maatschappelijk vernieuwing.

Nog een grote klus gedaan met het opzetten van de OMOOC 'Wendbaar Werken' als inspiratiebron hoe ambtenaren andere creatieve methoden, zoals Design Thinking, kunnen inzetten. Hele fijne samenwerking met Clara Wiegel en Melissa Schouman.

Dementie kwam binnen knallen

Na slechts 3 jaar zzp-schap, kwam ook #dementie mijn wereld binnen knallen. Een crisismoment bij mijn ouders. Een tijd van veel mantelzorg voor mijn ouders (beiden bleken dementie te hebben). Als zzp'er (en een lieve man die ook werkte), kun je je zzpschap ook tijdelijk op een lager pitje zetten. Dat hielp om deze intense periode goed door te komen.

Persoonlijke ervaring kreeg een staartje

En deze persoonlijke ervaring kreeg een staartje ... want was wat mijn zus en mij was overkomen nu alleen ons overkomen? Of wilden meer mensen met een positieve blik kijken hoe ze hun ouders met dementie kunnen ondersteunen? Zo werd mijn sociaal ondernemerschap geboren: Regie op Dementie. Tijdens de opleiding 'My Social Startup' in Haarlem, onder leiding van Yvonne Haneman, durfde ik het aan om schoorvoetend echt ondernemerschap aan te gaan. Ik ging in 2019 Regie op Dementie opzetten! Ook leerde ik zoveel mooie andere sociaal ondernemers kennen. Zoals Rogier Tan, Geja Muffels en vele anderen. Die hun droom gingen waarmaken.

Haarlems Dagblad nam een interview af over Regie op Dementie

Regie op Dementie werd opgezet

www.regieopdementie.nl Een platform waar regionaal inzicht verkregen kan worden van alle organisaties en initiatieven die jou en je ouders kunnen ondersteunen. Later werd het Stichting Regie op Dementie.

Nog een grote opdracht volgde in 2020 bij Flexicura, onderdeel van Zorgbalans. Een positioneringsvraagstuk met mooie discussies met een breed team. Daar al heel fijn samengewerkt met Jeroen Spoelstra en Sabine van Haastrecht.

De jaren erna steeds de combi met het sociaal ondernemerschap en het uitbouwen van Regie op Dementie. Ik vond Iris van Duijnhoven die (samen met een vriendin) mijn regiopartner in Brabant werd. Tot op de dag van vandaag schrijft ze nog steeds waardevolle blogs voor het platform. En ik maakte prachtige en nuttige webinars aangenaam léven met dementie met experts zoals Tineke van Sleen, Annemarie Schouten, Jorien Kruijswijk Jansen en Francien van de Ven en anderen.

Ook deed ik af en toe 1-op-1 coaching sessies met startende ondernemers. Maar alleen met die mensen waarbij ik een klik voelde en wiens missie ik graag wilde ondersteunen. Het Waardepropositie Model bleek heel waardevol en ik maakte mensen blij.

Ik mis een team …

Maar medio 2022 miste ik toch wel het werken in een team. En ik ging solliciteren voor een part-time functie als innovatie manager! Ik werd aangenomen. Maar de collega waarmee ik zou gaan werken, werd het contract opgezegd. Dat voelde niet goed. Dus ik zei de functie af. En ik liep naar buiten en dacht: “maar ik wil eigenlijk helemaal niet in dienst!” Het benauwde me al voordat ik gestart was. Dus ik besloot, ik blijf zzp'er.

Stadmakerscongres Haarlem organiseren

En zoals dat gaat, waar een deur dichtgaat, gaat een andere open. Ik kon meehelpen met het allereerste Stadmakerscongres van Haarlem.

Zichtbaar maken welke gave sociale, groene, energie initiatieven er allemaal zijn in Haarlem. Stadmakers zijn mensen die dingen waarmaken. Die gewoon in actie komen en door hun drive en enthouasisme dingen voor elkaar krijgen. Zoals meer groen in de straat (Tegelwippen), op een andere manier groente verbouwen (Wij Telen Groente en Haarlem Food Future) en ga zo maar door!

Een heel gaaf project waar we in 4 maanden tijd het congres met elkaar uit de grond hebben gestampt met Minouche Besters, Brigitte Kool, Mirjam Touw en Ruben Heineman en vele anderen.

Een jaar erna, in 2023, organiseerden we voor de tweede keer een succesvol Stadnmakerscongres in Haarlem.

Uitjezorg; IJmond, een sociale beweging in wording

De laatste 2,5 jaar heb ik als zzp’er mogen werken voor het project Uitjezorg; IJmond, opgezet door woonzorglocatie de Reigershoeve in opdracht van Dieneke Smit. Met fijne collega’s, zoals topper Audrey Tuin. Waar activiteiten worden georganiseerd vóór en door mensen die leven met dementie. Een mooie offline variant dus van mijn eigen Regie op Dementie. Per 1 mei 2025 geef ik hier het stokje over. De basis staat en mijn mooie taak zit erop.

Wat ben ik nu aan het doen?

Ik ben weer even vol aan de slag als sociaal ondernemer voor mijn Stichting Regie op Dementie. Samen met InHolland hebben we een ZonMW subsidie binnen gehaald om Co-Design onderzoek te doen.

Want nog 1 vraag bleef mij intrigeren: waarom komen kinderen niet eerder in actie voor hun ouders met dementie? Terwijl het aanbod er is en zij te vaak overbelast en een burn-out krijgen.

In 2025 zijn we daar vol mee aan de slag. Meer weten of meedoen? Kijk voor meer informatie op www.regieopdementie.nl/codesignonderzoek

En houdt hier mijn zzp-schap op? Ik denk het zeker niet! Wat ik hierna ga doen? Ik hou het open en blijf nieuwsgierig. Uiteraard help ik graag maatschappelijke en sociale projecten opzetten en uitbouwen.

Ik kijk ontzettend uit naar de komende 10 jaar!

Lieve groet,

Hilma